Kft. alapítás előtt áll? Ezeket mindenképp érdemes tudnia

A Kft. egy rövidítés a magyar nyelvben, ami korlátolt felelősségű gazdasági társaságot jelent. Ez a vállalakozási forma jelenleg hazánkban az egyik legnépszerűbb cégtípusnak számít (a Bt., azaz betéti társaságok mellett).

Magyarországon ma megközelítőleg 400 000 bejegyzett Kft. létezik, leginkább a kis- és középvállalkozások kedvelt formája. Egyik legközismertebb tény erről a típusról, hogy részvény és kötvény kibocsátásra nem jogosult.

A Bt.-hez hasonlóan a Kft. alapítás meglehetősen gyors és szinte sztenderd művelet. Feltéve, ha az általunk megbízott ügyvédi iroda, illetve a hatósági eljárás rendes ütemben halad, továbbá, ha nem merül fel valamilyen összeférhetetlenség, jogi akadály, esetleg hiánypótlás kötelezettsége, akkor akár 2-3 nap alatt is megtörténhet a Kft. alapítás.

A Bt-vel összehasonlítva viszont a Kft. alapításhoz nagyobb összegű indulótőkére van szükség, mégpedig minimum 3 millió Forintra, ami egyben nagyobbá is teszi ennek a társasági formának a volumenét. Ugyanakkor a Kft. alapítás – gyakran említett előnye, hogy – a magasabb törzstőke ellenére nem korlátlan felelősséggel terheltek a tagok, azaz csak a befizetett betét értékéig viselnek anyagi felelősséget.

A Kft. alapításnak bizonyos szempontból hasonló menete van, mint más cégformák esetében, de előfordulhat, hogy az adminisztrációhoz több időre lesz szükségünk. Ne feledjük, hogy cégünk megalapítása akkor lesz elvégezve, miután a cégbíróságra benyújtott okiratok elfogadásra és bejegyzésre kerültek az illetékes hatóságnál.