Az alapszintű elsősegélynyújtás

Azt tudjuk, hogy törvényileg elő van írva, hogy egy jól felszerelt elsősegély csomag legyen mindig az autónkban. Emellett az is kötelessége a gépjárművezetőnek, hogy tudja alkalmazni a doboz tartalmát, ha úgy alakulna. De mégis milyen irányelveket érdemes nyomon követni, amikor szinten akarjuk tartani az elsősegélynyújtással kapcsolatos tudásunkat?
Európában két olyan esősegély-nyújtási irányelv van, amit figyelembe kell venni: az egyik a 2016-os Nemzetközi Vöröskereszt – Nemzetközi elsősegély nyújtási és újraélesztési iránymutatása, a másik pedig az Újraélesztési ajánlás. Ezek 2020-2021ig vannak körvényben, akkor számíthatunk módosításokra.
Az elsősegély csomag, ami az autókba kell, valamint a hozzá megvásárolható kiegészítő csomagok minden közúti baleset alapszintű ellátására alkalmasak, ezeknek megfelelő használatáról lehet tájékozódni az elsosegely.hu oldalon.
Az, hogy gépjárműbe ül az ember, felelősséggel jár, épp ezért felelőtlenségnek, és cserbenhagyásnak minősül a törvény szerint, ha elmulasztjuk a segítségnyújtást, akkor is, ha tudatlanságból, vagy a kellőképp felszerelt elsősegély csomag hiányából adódik ez.