Lassabb, de olcsóbb, azaz ilyen egy gyűjtőfuvarozás

Az utóbbi hónapokban felkeresett minket egy olasz cég, akik felajánlották nekünk, hogy forgalmazhatnánk a termékeiket. Miután átnéztük a katalógust és úgy véltük, hogy az általuk gyártott darabok illeszkedni fognak a mi céges arculatunkhoz is, aláírtuk a papírokat. Azóta pedig tőlük is hozunk be gyűjtőfuvarozás keretein belül termékeket.

Mi is az a gyűjtőfuvarozás? Ez a fogalom takarja azt a fuvarozási, szállítmányozási típust, amikor egy cég csak egy bizonyos termékmennyiség fölött indítja el a kamiont. Egy adott gépjárműnek ugyanis fix kapacitása van, ebből adódóan nem érdemes megindítani a szállítmányt egészen addig, amíg nem gyűlik össze megfelelő számú rakomány. A gyűjtőfuvarozásnak az a jellegzetessége, hogy több partner rendelését gyűjti össze az adott cég, olyanokét, akik közel azonos helyre várják a szállítmányt. Miután ez megvan, egyben kiküldik a rendeléseket. A gyűjtőfuvarozás tehát több szempontból is megéri mindkét fél számára. Számunkra mondjuk főleg azért, mert a szállítás olcsóbb abból fakadóan, hogy nem egy egész jármű kapacitását vesszük igénybe, hanem csak egy részét.

Bár az ilyen típusú gyűjtőfuvarozási szállításnak vannak hátulütői is, hiszen vannak olyan körülmények, melyek lassíthatják a szállítást: mondjuk, ha egy adott időszakban kevesebb rendelés fut be. Ebből adódóan a partner nem küldi olyan gyorsan a mi már leadott rendelésünket, hiszen a kamion még félig üres. Ilyenkor vagy várni kell, vagy pedig magasabb szállítási költség fejében kerülnek csak kiszállításra a termékek.