Mik azok az 1fázisú villanymotorok?

A villanymotorokat különböző területein használjuk az életnek, elsősorban a különböző ipari munkák, előállítás, gyártás során alkalmazzák őket, mint amilyen az autóipar, az élelmiszeripar, sőt, még a szórakoztatóipar bizonyos területein is használjuk őket.

A villanymotoroknak épp abból adódóan, hogy számos felhasználási területük van, megannyi variánsuk is létezik, rengeteg típus, kategória és méret található a piacon. Van két motor variáns, az 1 fázisú villanymotor és a 3 fázisú villanymotor, melyek sokban egyeznek, de különböznek is egymástól.

A különbség a teljesítményben rejlik, ugyanis az 1 fázisú villanymotor és a 3 fázisú társa is az aszinkron gépek, más néven az indukciós motorok csoportjába tartoznak. Ezek egyébként a legáltalánosabban használt, legegyszerűbb szerkezetű villamos forgógépek a mai gépiparban. Szerkezetüket tekintve egy forgó és egy álló részből tevődnek össze.

Ezek közül a legelterjedtebb villamos gépek közül tehát a kisebb teljesítmény igény esetében az 1 fázisú villanymotort, míg nagyobb teljesítményigény esetében kizárólag háromfázisú kivitelt szokták javasolni. A három fázisú kivitelezés az 1 kW feletti teljesítmény esetében szokták kérni. Azért is népszerűek ezek az eszközök, mert köztudottan megbízhatóak, üzembiztos gépek, motorként és generátorként is használhatóak, azonban van egy hátrányuk is, mégpedig az, hogy a fordulatszám változtatás nem a legegyszerűbb az esetükben, sajnos csak külön költséges berendezéssel vagy kialakítással biztosítható általuk.