A legjobb fejlesztő játékok 1 éves gyermeked számára

Érthetően minden szülő számára fontos, hogy gyermeke fejlődése megfelelő időben és ütemben haladjon. Mint tudjuk, a legjobb dolog játszva tanulni, így ha kellően jó fejlesztő játékokat adunk a kicsik kezébe, sokat tehetünk értük.

A könnyebb kiválasztás érdekében összegyűjtöttünk pár ötletet ahhoz, hogy 1 éves korban milyen készségfejlesztő tárgyakat érdemes bevezetni az apróságok mindennapjaiba:

Járássegítő: a legjobb fejlesztő játékok egyike

Bár korábban nagyon népszerű volt, ma már egyre szélesebb körben ismert tény, hogy a klasszikus „babakomp” nem alkalmas a járást tanuló gyermekek számára, mivel a szerkezet nem megfelelő a kicsik testfelépítéséhez. Komoly anatómiai vizsgálatok fényében az orvosok egyáltalán nem javasolják használatát, hiszen tartásproblémák mellett akár súlyosabb sérüléseket is okozhatnak. Ezzel szemben a járássegítők kifejezetten kiváló járást fejlesztő játékok.

Gurulós játékok: a koordinációt fejlesztő játékok „császárai”

A színes – akár zenélő – gurulós játékoknál szinte nem létezik jobb ötlet, ha csemeténk mozgását, motorikus képességeit és kreativitását egyszerre fejlesztő játékokat keresünk. Kúszás és mászás közben a kicsi stabilizáló képessége is fejlődni fog, ha utána ered a gurulós játékoknak.

Hangszerek babáknak

Amennyiben a kicsik hallását és ritmusérzékét szeretnénk fejleszteni, válasszunk nekik baba hangszereket. A xilofont és dobot már 1 éves gyermek is nagyra tudja értékelni, ha kezébe adjuk a verőket. Ugyanígy a zongora is nagy örömöt okoz, ha a kis ujjait megtanítjuk mozogni a billentyűkön. Apró csörgődobot pedig akár konyhai eszközökből is készíthetünk, ha egy fél maréknyi babot vagy rizst zárunk egy műanyag flakon belsejébe.