Mire lehet hasznos egy kerítés?

A jó szomszédság titka a jó kerítés – szokták mondani. És azt kell mondjuk, van benne valami! A kerítés haszna ugyanis nem csupán a behatolók elleni védelem lehet, hanem van két másik előnye is, amelyekkel az ember számolhat.

Az egyik előnye az lehet a kerítések telepítésének, hogy például korlátozza a kíváncsi szemek betekintését a privát szféránkba. Ezáltal sokkal magasabb fokú intimitást nyerünk az otthonunkban, udvarunkon, ami ugyan kinek ne hiányozna egy zsúfolt nap után? Az életünkre nem engedünk bárkinek teljeskörű belátást – igazából joggal -, hiszen vannak olyan területek, amelyek csak a szűk családunkra tartoznak.

A sokszor kíváncsi szomszédság azonban gyakran érezheti szükségét annak, hogy minél többet tudjon meg a napi programunkról. Erre nyújt bizonyos mértékben jó megoldást, ha megfelelő kerítéssel határoljuk el az udvarunkat, mindennapi életterünket.

A másik fontos szempont a jó szomszédság megőrzése tekintetében az, ha nem engedjük át a háziállatainkat, házőrző kutyánkat a szomszéd területére. Sokan ugyanis virágoskertet gondoznak, facsemetéket ültetnek, ami nagyszerű dolog, de erre sajnos a házikedvenceink gyakran nem érzékenyek. Ha pedig letörik a szomszéd Bözsi néni féltőn dédelgetett kardvirága, vége lesz mindennek.

Na, az ilyen jellegű balesetek megelőzésére hasznos nagyon a jó kerítés, ami által mind a saját javainkat, mind a szomszédét megőrizhetjük, és tiszteletben tudjuk tartani. Számos egyszerű és költséghatékony megoldás létezik, ha valaki tényleg kerítést akar építeni, és ezeknek az ára az idők folyamán mindenképp többszörösen megtérül a tulajdonosok számára.